top of page

Som vanlig bobler Island av energi

Oppdatert: 20. mar. 2021

Pr dags dato er ikke Covid-19 den mest relevante nyheten på Island. Dette viruset har islendingene allerede nedkjempet. I stedet har kraftige jordskjelv rystet befolkningen på Sørvest Island de siste dagene. Ettersom Island er plassert der det nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene glir fra hverandre er det ikke uvanlig med 200 – 500 jordskjelv pr uke. De fleste av disse jordskjelvene er ikke merkbare, men er du i nærliggende område kan du føle liten risting. I tillegg til dette er et vulkanutbrudd hvert fjerde år også normal aktivitet på Island. Sånn har det vært siden vikingene forlot Norge og bosatte seg på Island for over 1100 år siden. Det siste utbruddet, Holuhraun, startet i 2014 og varte fram til 2015. Verden har ikke opplevd et så stort lava utbrudd på 200 år!

Siste ukene har vært usedvanlig spennende på Reykjanes, mest kjent for Keflavik internasjonal flyplass og Blå Lagune. I løpet av februar har hele Reykjanes ristet med flere tusen jordskjelv, mange mellom 3-5 på rikter skale. Enkelte sier at Blå Lagunen føles som boblebad disse dagene!

Heldigvis har Island fantastisk flinke vulkanologer som overvåker situasjonen og forteller befolkningen hva som forgår under overflaten nede hos helvete som noen kaller det. Store spørsmålet er, blir det et utbrudd? Ingen vet, men vulkanologene har regnet ut at hvis det kommer utbrutt blir det relativt rolig med flotte lavasøyler som står høyt til værs. Når tyntflytende lava faller ned, vil den flyte som glødende elver med en temperatur over 1000 grader.


Ingen blir askefast.

Det er to hovedgrunner for at ingen blir askefast som i 2010. For det første har internasjonal aviation oppgradert sine aske-sensorer som ga stor feilinformasjon i 2010 og førte til unødvendig nedstenging av flyplasser i flere land. Men, hovedsakelig vil flyplassen ikke stenge denne gangen fordi denne lavaen som Island venter på er tyntflytende basisk lava med liten som ingen askedannelse.


I mine 30 år som guide på Island har jeg ofte vært i nærheten av et vulkanutbrudd og jeg må innrømme at det kribler i magen av spenning denne gangen også. Selvfølgelig skal man ha respekt for naturkreftene noe Islendingene har lært å leve med. Et vulkanutbrudd er en opplevelse for livet og noe helt spesielt som er mulig å oppleve på Island under sikre og kontrollerte forhold.


Baldvin Einarsson

IceTour


312 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page