top of page

Som vanlig bobler Island av energi

Oppdatert: 20. mar. 2021

Pr dags dato er ikke Covid-19 den mest relevante nyheten pĂ„ Island. Dette viruset har islendingene allerede nedkjempet. I stedet har kraftige jordskjelv rystet befolkningen pĂ„ SĂžrvest Island de siste dagene. Ettersom Island er plassert der det nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene glir fra hverandre er det ikke uvanlig med 200 – 500 jordskjelv pr uke. De fleste av disse jordskjelvene er ikke merkbare, men er du i nĂŠrliggende omrĂ„de kan du fĂžle liten risting. I tillegg til dette er et vulkanutbrudd hvert fjerde Ă„r ogsĂ„ normal aktivitet pĂ„ Island. SĂ„nn har det vĂŠrt siden vikingene forlot Norge og bosatte seg pĂ„ Island for over 1100 Ă„r siden. Det siste utbruddet, Holuhraun, startet i 2014 og varte fram til 2015. Verden har ikke opplevd et sĂ„ stort lava utbrudd pĂ„ 200 Ă„r!

Siste ukene har vÊrt usedvanlig spennende pÄ Reykjanes, mest kjent for Keflavik internasjonal flyplass og BlÄ Lagune. I lÞpet av februar har hele Reykjanes ristet med flere tusen jordskjelv, mange mellom 3-5 pÄ rikter skale. Enkelte sier at BlÄ Lagunen fÞles som boblebad disse dagene!

Heldigvis har Island fantastisk flinke vulkanologer som overvÄker situasjonen og forteller befolkningen hva som forgÄr under overflaten nede hos helvete som noen kaller det. Store spÞrsmÄlet er, blir det et utbrudd? Ingen vet, men vulkanologene har regnet ut at hvis det kommer utbrutt blir det relativt rolig med flotte lavasÞyler som stÄr hÞyt til vÊrs. NÄr tyntflytende lava faller ned, vil den flyte som glÞdende elver med en temperatur over 1000 grader.


Ingen blir askefast.

Det er to hovedgrunner for at ingen blir askefast som i 2010. For det fÞrste har internasjonal aviation oppgradert sine aske-sensorer som ga stor feilinformasjon i 2010 og fÞrte til unÞdvendig nedstenging av flyplasser i flere land. Men, hovedsakelig vil flyplassen ikke stenge denne gangen fordi denne lavaen som Island venter pÄ er tyntflytende basisk lava med liten som ingen askedannelse.


I mine 30 Är som guide pÄ Island har jeg ofte vÊrt i nÊrheten av et vulkanutbrudd og jeg mÄ innrÞmme at det kribler i magen av spenning denne gangen ogsÄ. SelvfÞlgelig skal man ha respekt for naturkreftene noe Islendingene har lÊrt Ä leve med. Et vulkanutbrudd er en opplevelse for livet og noe helt spesielt som er mulig Ä oppleve pÄ Island under sikre og kontrollerte forhold.


Baldvin Einarsson

IceTour


312 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page